Bouillon,

Aecheoscope Godefroid van Luchtbel

Zich in de eerste kruistocht werpen en een boeiende reis door ruimte en tijd maken... dat wordt u geboden door de Archeoscoop Godfried van Bouillon. Het leven en het doel van de hertog en zijn tocht naar Jeruzalem worden duidelijk gemaakt via de modernste audiovisuele technieken, die op verbazende manier met veel speciale effecten het geheel in beeld brengen. Het oude klooster van het Heilige Graf (begin 17de eeuw), waarin de Archeoscoop is gevestigd, behoort tot de orde van het Heilige Graf, dat in 1099 door Godfried van Bouillon is gesticht.

Sterk Kasteel van Luchtbel en zijn Ballet van de roofvogels

De burcht van Bouillon, die rustend op drie rotspunten hoog boven de Semois uitsteekt, heeft een doolhof aan gangen en uitgestrekte gewelfde zalen. Hij wordt beschouwd als het oudste en meest interessante overblijfsel van de feodaliteit in België. De oorsprong van de eerste vestingwerken gaat terug tot de 8ste eeuw. Deze werden legendarisch door Godfried, leider van de eerste kruistocht (1096), die het Heilige Graf als het wettige bezit van de Christenen beschouwde. Hij gaf het kasteel als onderpand aan het bisdom Luik, om zijn tocht naar het Heilige Land mee te financieren. De burcht werd in 1830 bezet door militairen en kende onder de oorlogen van Lodewijk XIV grote verbouwingen, die werden uitgevoerd door Vauban.

Arboretum plant en geografisch

Het arboretum van Bouillon, dat in 1906 werd ontworpen, bevat ongeveer 150 inlandse en exotische soorten loofbomen en harsachtigen. Het bezit een Tsuga mertensiana, bekroond als kampioen van België, en een Abies grandis die met zijn 48 meter hoogte vice-kampioen van België werd. In Gernelle is eveneens een geografisch arboretum te vinden dat harsachtigen soorten uit de Rocky Mountains (West-Amerika) bevat, die zich overvloedig voortplanten. Deze arboretums dienen een zowel wetenschappelijk en dendrologisch, botanisch en medisch (homeopathie), didactisch en cultureel, als ook toeristisch en maatschappelijk belang.