Saint-Hubert,

De Basiliek

De gevel van de oude abdijkerk -in 1927 tot basiliek bevorderd- heeft vooral een klassieke stijl en is ontworpen als stenen decor om de oude torens (13de, 16de, 17de eeuw en bijna 50 m hoog) en hun trappentorentjes te maskeren. De gevel bevat van onder naar boven: het portaal met zijn sleutel in de vorm van een ram (symbool van Christus), de wapenschilden van de abt die voor de bouw zorgde, Clément Lefèbvre (1700), een groot gebrandschilderd raam, de klok en een reliëf, waarboven een standbeeld prijkt (St-Hubertus - 1986). De vijfhoekige koornis en de luisterrijke kapellen hebben een laatgotische stijl uit de 16de eeuw. In het interieur vindt men de Romaanse crypte (1064), prachtige koorstoelen, een mausoleum van marmer en een altaar. Het abdijgedeelte heeft een gevel in klassieke stijl. .

Het Centrum Pierre-Joseph Redoute

Pierre-Joseph Redoute werd in 1759 in Saint-Hubert (België) geboren.
Hij trok naar Parijs waar hij de publicaties van de grootste botanisten illustreerde. Als begaafd aquarellist was hij in het Natuurhistorisch Museum van Parijs werkzaam en bracht hij de eerste koningin van België zijn kunst bij.

Zijn "Roses" en "Liliacées" maakten hem beroemd.
Het P.J. Redouté-centrum stelt originele werken voor: gravures, litho's. Henri-Joseph Redouté (broer van Pierre-Joseph) was een van de medewerkers van "Beschrijving van Egypte" tijdens de Franse expeditie van Bonaparte.

Kerk Saint-Gilles-aan-Weide

De kerk Saint-Gilles aan weide dateert uit de 11de eeuw (1064). Het is een van de oudste Romaanse kerken in Wallonië. Er hebben verschillende transformaties plaatsgevonden in de 16de eeuw (gotische stijl), in 1739 (klassieke stijl) en in 1949 (volledige restauratie).

Provinciaals Gebied Mirwart

De 1.350 ha van het domein zijn grotendeels bedekt met een mooi bos dat zowel naald- als loofbomen bevat. Het telt ook een viskwekerij die bekend is voor de kwaliteit van zijn beekforel. Het bos wordt duurzaam beheerd. De plateaus zijn bedekt met een fraai beukenbos waarin ook enkele eiken staan, en percelen met naaldbomen zoals Douglas, spar en lariks. De oevers van de beek zijn op natuurlijke wijze gekoloniseerd door elzen, wilgen en esdoorns. Het domein kan bogen op een opmerkelijke geschiedenis waarvan men op veel plaatsen in het bos sporen terugvindt (hoogoven uit de 16e eeuw, ijskelder, oude bruggen vijvers…).

Park aan Wild Van Saint-Hubert

Diverse wandelroutes doorkruisen het park waar de bezoekers, in een natuurlijk kader, kunnen kennis maken met de rijkdom van onze fauna. Het park biedt een interactief programma over de natuur, speeltuinen, een cafetaria en een overdekte barbecue.